Monday, February 28, 2011

.....

pagi tadi aku dapat satu panggilan dari seorang kenalan aku yang emaknya tengah nazak kat hospital.. berdegup jantung aku dengar brita tu.. katanya lagi dah dua ary da kt AISIYU..

tengah kpala otak pikirkan dia tetiba fikiran aku melayang jauh tringatkan arwah ayahku.. ya, sesorang yang amat aku rindui da hampir sebelas taon.. rindu tubuh badannya, wajahnya, senyumannya, kasih sayang and belaiannya, juga pelukan hangat dari seorang lelaki sepertinya.. tersangat sangat la rindu hanya Tuhan je yang taw..

pernah satu ketika duluw aku pernah ajukan soalan kepada ibuku bertanyakan tentang ayah.. ibu jawab Allah lebey sayangkan ayah.. lalu aku menjawab, tapi kakak (aku) pown sayangkan ayah.. kenapa Allah amek ayah dari kakak?? kenapa tak amek ayah orang laen.. kenapa amek ayah kakak sorang.. aku nampak ada air mata mengalir di pipi ibu lalu aku pown benti bertanya..

satu ketika yang laen aku penah bertanya kepada ibuku kenapa orang laen suma ada ayah kenapa bukan aku.. kenapa suma kawan kawan ayah diorang hantarkan ke sekolah kenapa bukan aku.. kenapa ayah kawan kawan aku belikan diorang aiskrim kalaw diorang mintak tapi kenapa aku mintak ibu yang belikan kat aku bukan ayah.. sekali lagi aku hanya dapat jawapan bagi soalan soalanku dengan senyuman dan air mata ibuku.. akhirnya aku ambil keputusan untuk berhenti tanya..

kini setelah sebelas taon berlalu aku semakin mengerti.. aku baru paham dan mampu jawab sendiri suma soklan aku duluw.. aku mampu terima hakikat sedikit demi sedikit.. tapi bohongla law aku cakap aku tak bersedih and tak kesah ngan suma ney.. sejujurnya jaoh lam sudut aty aku still da perasaan cemburu setiap kali teman teman bicarakan soal ayah diorang or samting sal ayah diorang..  ya aku cemburu yang teramat sangat terutama taim raya.. aku tak mampu sembunyikan riak muka and tangisanku di malam and pagi raya.. tapi aku pujukkan aty and aku taw Allah lebey sayangkan ayah and ayah da gembira ngan kehidupan di sana insyaAllah    =)

aku taw setiap permulaan pasti da pengakhiran.. setiap yang hidup pasti akan mati cuma kita taktaw bila dan bagaimana..

wat sahabat, aku harap kaw sentiasa tabah and ikhlas trima ketentuan yang diberikan.. setiap sesuatu ada hikmah di sebaliknya.. and yang pasti Allah tahu apa yang terbaik wat hambaNya.. aku doakan kebaikan dan kesejahteraan wat emaknya  (:

1 comment:

kemal khalil said...

kadang2 ada perkataan yang kite main pakai dari agama lain walaupun niat kita baik..
'hukum karma' contoh nya,,

faham kan ape maksud abg?

sekian..