Wednesday, December 29, 2010

berubah


ya  manusia perlu berubah, kena berubah and boley berubah 
( that's means aty, diri and kehidupan..jangan salah paham oke!) 
tapi perlu kew secara mendadak??
oke boley tak kesah.. takdak sapa kesah kan???
tapi aku kesah cane plak tu??
kalo berubah ke arah positif maybe aku malas nak amek peduli sangat tapi...
paham2 la kan..
do watever i want??
oke fine.. i will..
and ko jugak jangan nak menggatal kaco apa yang aku nak wat
dah tu kata ko kan..
kata sapa?? KATA KAU!!


lyn buah aty beshh lagi..keh3 :)

Tuesday, December 28, 2010

eppy new year!!



taon bawu bakal menjelang.. and suda menjadi adat setiap orang akan mula berazam macam2 konon untuk diselesaikan untuk taun yang bakal dilaluinya.. and ada juga wat sebagai target yang nak dicapainya sepanjang taon.. sumanya law dengar dari setiap individu mesti laen2 and bagai.. ada yang list sampai berpuloh puloh tapi nak disempurnakan nya entah betol entah tidak.. suma tu terpulang balik kat individu tu sendiri.. tepuk dada tanya kekuatan diri..

azam aku unuk taon 2011?? err apew ye.. ley tak aku wat azam aku untuk taon ney macam neyh??
  • nak lebey kedekut, kejam, jahat, 'jual ikan', and sewaktu dengannya...
  • nak tambahkan tekanan lam idop..
  • nak pentingkan diri sendiri dari org laen..
  • nak cari kebahagiaan diri tanpa memikirkan perasaan orang laen..
  • nak utamakan diri dalam segala hal dari memikiokan orang laen..

huhu.. agak2 kowang sampai ujong taon azam aku ney tercapai tak?? = = '


~ sesapa yang kenai and rapat ngan aku mesti taw napa aku pasang azam ney untuk taon bawu aku kali ney   :)

Monday, December 27, 2010

oh kekasih aty!!!

waaaa aku windu sangat2 kekaseh aty aku... da lama aku tak kelek dia, tak pegang dia, tak cium2 dia, tak manja2 ngan dia... da dekat seminggu.. huhu.. sedey sangat2.. aku betol2 windu kat dia.. kekaseh aty aku masok ICU kat kpala batas sebab satu kemalangan.. huk3   =(

law ikowt ney kali kedua kekaseh aty masok ICU.. skali dulu kat perlis sal kemalangan yang sama jugak.. sem lepas.. dekat dua minggu aku bepisah ngan dia and hampir rm600 gak aku pegi berubatkan dia nak bagi sembuh.. takpe mahal demi kekaseh aty tak kesah..

ney kali kedua and ntah brapa plak aku nak bawak kua duwet aku.. ngan nak beli barang2 nak balik yu, nak beli buku2,  nak bayar duwet yuran... aghhhh tensen sangat2... ramai soh aku cari pengganti len tapi ntahla..da terlalu sayang dia and tak sanggup curang.. and skali lagi aku terpaksa berkorban demi kekaseh aty yang terchentaaaa.... hurmmm... takpela pejam mata jela.. huhu.. arap2 ney yang terakhir..

Monday, December 20, 2010

ciptaan allah

tadi masa lam keta on my way ke taiping saje je aku pandang langit tengok bulan sebab takley tido.. taim tu nampak kelam je.. mybe sal bawu pas ujan so bintang2 pown tak nampak.. aku try pejam mata nak tidoq tapi takley gak sal aku kesejukan.. huhu.. aku mana tahan sejuk lawpown da pakai tiga lai baju.. t-shirt + kardigen + jaket tebal.. nak soh toksedara aku plahankan ekon segan lak.. so maw tak maw tahan jela...

sampai depan pintu pagar umah makcik aku, aku teros ja kua dari keta.. niat memang nak lari dari kedinginan ekon lam keta tuh.. saja la pi pandang langit taim tuh and aku terpegun jap.. subhanallah!!! bulan taim tu cantek sangat2.. siyes tak dapat nak gambarkan ngan kata2.. bulan yang tadi aku tengok malap ja takdak cahaya tapi yang aku tengok sekarang bercahaya terang sangat cam bukan bawu pas ujan.. pastu kat keliling bulan tu lak da warna pelangi tak pasti bapew lilitan  dia tapi siyes sangat2 cantek..

aku bagitaw kat tok sedara aku.. pastu dia masok dalam umah amek teropong yang owang selalu dok tengok anak bulan nak raya tuh.. tok sedara aku memang ada alat neyh.. so kami pown usha2 ar.. mula2 tengok satu bintang neyh sal menyerlah sangat.. aku taktaw la bintang or planet apew tu tapi cantek la.. pastu tengok lak kat bulan.. skali lagi aku terpegun.. cantek sangat2 ciptaan Allah.. aku tengok bulan tu ngan dekat.. aku tengok kawah2 kat permukaan bulan.. ase cam kaki aku jejak kat sana.. tak putus2 aku memuji Allah..

then kami dipanggil oleh toksedara aku soh masok sal da lewat sangat.. huhu.. nak je jerit nak tengok lagi sal tak puas asanya...

Saturday, December 18, 2010

blablabla..

entahlah.. aku da taktaw nak cakap apa.. aku bukan cemburu jauh sekali nak jeluz ngan sesapa.. eh da beza ka?? hihi.. siyesly aku tak penah jeluz ngan sepupu2 aku yang laen.. even kadang2 tok aku slalu lebeykan diorang.. ya lebeykan diorang dalam segala hal dari kami lima beradik.. maybe sebab kami dok ngan tok so segala galanya tentang kami tok taw.. tapi perlu kew ngan reason ney tentang kami dicanang merata?? oke fine law tentang baek takpew tapi yang dicanangnya tentang keburukan kami.. kadang2 suma tu tak betol langsong.. juz rekaan semata mata.. yang dapat malu sapa?? kami.. ya kami.. maybe law depan makcik2 diorang da tak kesah sangat sebab diorang pown taw kami dan pangai tok camna.. so pedulikan.. tapi yang kesahnya orang yang kami tak kenal pown nak dicanangnya tentang kami..

setiap bulan tok beli macam2 kat sepupu.. especially kat anak maklang.. apew yang diorang nak tok belikan.. sebut ja nak apa.. jam?? cincin?? subang?? enset?? hari tu gak dapat.. paling lewat seminggu.. petang tadi tok kuar ngan maklong pegi beli subang emas kat sepupuku yang bawu umo 5taon.. jeluz?? tak penah da lam kamos idop aku nak jeluz kat diorang.. sumpah sikit pown takdak.. tapi perlu kew nak gitaw kat adik2 aku or kat kami?? nak cita kat kami yang dia belikan kat sepupu aku tu subang emas bawu?? for wat?? senyap2 suda law takmaw belikan kat kitowang..

aku taw ibu aku slalu nanges kat belakang kitowang sal pangai tok aku.. bukan sal beli barang xtually tapi kebanyakannya sal cita2 yang tok aku canangkan sal kitowang kat owang.. aku taw ibu mana tak tersentuh ati bila anak2 dia diburukkan depan orang tambah cita tu langsong tak betoi.. entahlah.. aku pown da tak taw nak cakap apew lagi.. aku bukan nak ngutuk tok aku sendiri or nak bukak pekong di dada.. tapi siyesly aku da tak tahan sangat..


emm ney salah satu sebab napa aku takmaw cari tempat praktikal yang dekat ngan umah and dok kat umah lama2.. ibu, maafkan akak....... hurmmm  ='(

Thursday, December 16, 2010

di pekan taiping =)


ary ney seharian bejalan di pekan taiping.. sangat2 teruja macam burung 
baru terlepas dari sangkar dan dapat terbang bebas di udara.. haha.. skema gila ayat ;)

seawal 6.30 pagi da bangun pagi, mandi, solat and bersiap
sebab lam rancangan ary ney nak ikot my aunty ke tempat keja beliau.. 
kat mana?? MAHKAMAH u know.. haha

sampai kat MAHKAMAH TAIPING agak cuak sebab first taim masok mahkamah.. sebelom 
neyh dok tengok kat tb je kan.. ary ney aku da pengalaman sendiri.. sebab tu teruja yang 
teramat sangat.. pastu pegi breakfast ngan my aunt, my little sis and dua owang lagi kawan my aunt.. 
abes breakfast masok balik lam mahkamah..
aku ngan adek aku dok lam pejabat mkcik aku ja sementara tunggu perbicaraan bermula.. 
MAJISTRET 'AINUL BASYIIRAH DONA BINTI DON BIYAJID.. 
( sedap nama secantek orgnya )

da abes tengok procedure lam mahkamah, tengok movie lam lappy my aunt (MAID OF HONOR)
aku gitaw makcik aku aku nak kua..
tanpa hala tujuan aku pown bejalan ikowt arah kaki  :)
first taim kua kat pekan taiping, bejalan kaki, sowang2 lak tu.. huhu

firt aku pegi cari kedai topup sal kedit aku dah takdak.. at least law
aku sesat kew la kol makcik aku kew kan.. tapi sayangnya kedai tu takdak topup.. cehh!!
nama ja kedai topup tapi takdak watpa.. huh! =,=

then aku masok lak kedai hobby (nama kedai ney).. cakap makcik aku best
and dia tingin nak masok.. tapi bila aku masok ja takdak apa
and tak menarik aty aku langsong.. pastu aku jalan gi sampai jumpa the store..
masok the store usha2 kasot and beg tapi tak berkenan langsong.. nek lak tingkat atas
tengok baju.. cuba beberapa helai tapi tak beli pown.. hik3 =D

pastu aku jalan lagi masok kedai baju laen lak, lua
dari the store.. sembang2 ngan owner kedai ney(cina) sambil try baju..
adew kew patot owner ney cakap aku bawu umo 15 taun.. haha.. muda ngat aih ^,^
sambil tu dok belek baju and tak pasai2
aku terbeli dua helai baju..huhu

gi plak kfc nak isi pewot.. cam besa order snack plate and makan kat situ..
pastu beli bungkus kat makcik aku whipped potato and chezzy wadges..
( baik kan aku? )
da abes makan aku pegi bank muamalat sal dwet da abes.. huhu

perhentian terakhir iaitu perhentian ketujuh aku pegi kedai topup balik..
adew gak topup akhirnya.. hihi.. da penat and puas jalan hampir 4 jam sowang2
aku amek keputusan balik je kat mahkamah balik..

sampai kat mahkamah aku rehat jap, solat jamak.. koi 5 tu makcik aku
ajak gi TAIPING SENTRAL lak tengok wayang tengok cita RAPUNZEL.. hihi..
tercapai gak niat aku nak tengok cita tu.. abes tengok wayang jalan2 cari makan,
wat window shopping.. tapi aku terbeli kasot sandal.. huhu
abes lagi dwet aku..

da penat pusing kat taiping central makcik aku ajak gi GIANT lak
depan taiping sentral neyh.. lawpown kaki da penat sangat nak melangkah
tapi disebabkan teruja sangat pegi jugak.. makcik aku lak
dok cari baju jubah and kasot untuk dia pegi honeymoon kat korea nanti..

koi 9 lebey kuang kami bawu balik nek teksi.. tupown pas mak
kepada makcik aku ney dok kol banyak kali soh
balik cepat.. yela, tiga2 owang anak dara dok melewaq malam2 tak elok kan.. hehe

sampai umah pas makan teros gi tidoq.. lawpown penat sangat
seharian bejalan tapi aku ase puas sangat.. bukan selalu aku dapat kua camni ye tak.. hihi




Tuesday, December 14, 2010

di taiping suda...

kini aku suda berada di taiping.. lama tak jejak kaki kat bumi taiping ney tu yang ase xcited terlebey lebey.. ye sangat sangat lama asanya.. haha

tujuan asal mai taiping sebab toksedara mintak tolong packing barang barang tuk kenduri anak dia nanti.. so daripada aku tak wat apa kat umah aku pown offer la diri.. adew jugak benda nak buat kan... maybe aku dok sini sampai ary jumaat kowt.. ntahla aku pown tak pasti..

da alang alang dah ada kat taiping aku tingin sangat nak pegi ziarah kubur arwah ayah.. arap arap dyiorang da masa nak bawak aku pegi sana    ='(


Sunday, December 12, 2010

kawen kawen kawen!!!

seharian aku teros diasak ngan soklan yang sama.. soklan yang berbeza dengan maksod yang sama..

" hang bila nak kawen?"
" kenduri hang bila lagi?"
" bila lak dapat rasa nasi kenduri hang?"

aghh sesak nafas jap bila terus terusan diasak ngan soklan tuh..




semalam mimpi kena patuk ngan ular.. so maksodnya   ^,^
sesapa masukla minang aku cepat..!! malas nak dengaq soklan ney gi.. hehe

Tuesday, December 7, 2010

kulim da maju setapak woii :)

setelah sekian lama kaki aku tak jejak bumi kulim akhirnya tercapai gak impian aku.. haha
xtually taim tu gi kulim sal da knduri kawen sepupuku.. tapi aku amek kesempatan jumpa my beloved fwen yang da lama tak jumpa.. windu lol.. terok gak kena beleter ngan ibu and sepupuku.. huhu

so seperti yang dijanjikan aku turun kat mcd kulim.. fuyyyoooo.. kulim dah da mcd tuh.. ah perlis tetap ketinggalan.. da sampai depan pintu mcd tuh teros je macok and menuju kat kerusi yang dah diduduki zalila, akmar and danial.. aku malas nak order papew sal bawu je pas makan kat umah tadi.. gipown dyorang pown da nak abes makan tak pasal satgi nak kena tunggu aku abes makan lak kan takmo lah..

cakap sal mcd kat kulim neyh first taim woh aku masok mcd da lalat banyak.. aku ingat kedai kedai makan besa ja ada lalat.. nampak sangat lalat lalat zaman modanisasi skunk neyh da makin high taste.. da tak layan makanan kat kedai or warung warung besa.. makan pown da kat tempat berekon.. haha poyo gilew..

pas makan teros pegi giant.. berjalan je sal dekat sangat.. sementara tunggu syazwani, alwani and firas kami tawaf lu kat giant tu.. bajet cam besar sangat.. da bosan kami masok kat tempat game.. dyorang je main aku tak minat cangat.. taim tu firas da sampai.. gile bapak tinggi dy.. aku paras bahu dia pown tak.. haha

abes main pegi lepak kat foodcourt lak sebab dok tunggu alwani and syazwani.. firas and danial wat keja part taim jadi watress jap.. lepak2, makan2 alwani pown sampai.. pas snap beberapa keping gambar guna kamera yang ditaja zalila kami pown jalan pegi beli tiket wayang.. suma nak tengok cita rapunzel.. skali lagi wat aku bangga jap ngan kulim skunk neyh wayang dia dah ada cita 3D.. kowang tak bangga kew? takyah susah nak gi penang nun nak tengok movie 3D.. huhu

da lagi sejam kami abeskan masa bersama pegi melantak kat rasamas.. isi pewot kenyang kenyang sebelom masok wayang.. ngah makan tetiba aku dapat panggilan dari seseorang.. mak aku kol soh balik sebelom koi 4.. aghh ase nak jerit kuat2.. tiket wayang da beli, wayang lak start koi 3.30 mana sempat.. pujuk punya pujuk tak dapat gak.. ngan berat aty aku gtaw dyorang yang aku tak dapat join dyorang tengok movie.. kacewa gila taim tuh.. tak pasal rm15 aku melayang sal harga tiket wayang tuh.. huhu

papew pown thanx a lot wat zalila, akmar, alwani, firas, and danial.. ada masa kita ketemu lagi ek :)

Friday, December 3, 2010

selamat pengantin baru

tak sampai 12jam lagi sepupu tersayangku MOHAMAD FIRDAUS BIN ADNAN akan diakad oleh tok kadi di masjid dengan si kekaseh aty pilihannya NADIA BINTI NORIDAN.. ouhh cepat sangat masa berlalu.. rasa macam bawu semalam kita pegi mancing ikan kat sawah sama2, bergurau, kamu ikat tocang rambot saya pas mandi, pakaikan bedak, kluar petang sama2, kamu belikan gula2 kat saya, pegi bazar ramadhan sama2 tapi sekarang kamu sudah ada isteri and dah tentula suma ney takkan terjadi lagi kan.. haha sengal! suma tu 9-10 taun yang lalu.. yup kamu manjakan saya seperti adik kamu sendiri kan.. thanx my big bro.. i have a cweet memories with you! ^,^

cita sal perkenalan and percintaan dyorang bagi aku percintaan dyorang memang cweet gilew.. kenai masa masing2 tingkatan empat ( law tak silap aku la ), dyorang merupakan satu sekolah, satu taman, dan paling beshh umah masing2 selang sebuah je.. tiap2 petang dok jeling2 je tepi pagar.. haha..

taim tu adew kemudahan motow si ibu sediakan si anak lak sanggop bejalan kaki untuk ke ckola semata mata nak seiring and sejalan ngan kekaseh aty.. tiap petang lak menipu si ibu nak kluar ngan kengkawan sedangkan nak kluar dating.. zaman ngah hangat bercinta la katakan.. hehe

papew pown aku doakan semoga perkahwinan ney bahgia and kekal hingga akhir hayat.. TAHNIAH abangku! dapatkan anak2 yang comey aw.. haha   ;)

Thursday, December 2, 2010

sepetang bersama... =)

tadi petang kua ngan AKEM HILMI.. yup seseorang yang aku panggil 'musuh' sebelom ney.. haha.. siyesly cam tak caya kluar ngan dia rini.. law ikowt ney plan ketiga bawu jadi.. plan yang pertama tak jadi sal tetiba dia kena pegi balai polis sal kena wat report pe ntah.. ary kedua tak jadi kluar gak sal petang tu ujan.. akhirnya plan ketiga yang diatur oleh si dia menjadi jugak.. sapa sangka kan ;)

seperti yang dirancang kitowang pegi menuju ke SUNWAY.. sampai kat sunway lebey kuang koi 1.30 petang so teros menapak ke wayang tempat tujuan utama kami kat tingkat atas skali.. bincang punya bincang kami amek keputusan nak tengok cite NGANGKUNG.. gipown dah takdew cite best selain neyh.. hehe.. pegi la beli tiket.. ckali tengok cite tu koi 3.05 petang.. bapak ah.. da sejam setengah jam lagi kowt.. nak wat apa taim neyh? sengal!

disebabkan si dia nak jugak tengok aku pown beli la tiket wayang tuh.. pas beli tiket tuh dia ajak jalan jalan.. kami pown membawa la kaki tanpa hala tujuan.. tetiba aku terpandang KEDAI BUKU POPULAR tempat feveret aku.. haha.. aku apalagi teros ajak dia masok situ.. and cam besa kaki aku cepat je ke arah novel novel.. pas satu satu tangan aku membelek belek buku yang menarik aty.. tak sampai setengah jam aku da pegang tiga buku.. haha hamek kaw! besa ulat buku la katakan.. haha lantak la.. aku nak lepas gian nak baca novel puas puas sementara cuti maih berbaki.. at least adew gak keja aku nak wat kat umah.. hehe   :)

kluar dari kedai buku dia ajak pegi makan.. masa pown da sejam lagi so kami pown menapak pegi foodcourt kat tingkat bawah ckali sal dia cakap nak cari nasi.. aku pesan milo o ais je sal pewot still penuh gi makan kat umah tadi.. sambil sambil lepak tu sembang la sal kesah taim muda muda duluw.. abes bukak balik rahsia yang da dilupakan.. sembang sal kengkawan.. sal novel.. upanya dia minat gak baca novel.. haha bawu aku taw sebenarnya.. tapi bukan novel cinta la.. novel thriller, harry potter, and hantu.. sal UiTM di-Heartyku.. haha.

pewot pown da kenyang kami jalan balik pegi tingkat atas.. wat tawaf kat setiap tingkat sebab taktaw nak pegi mana.. sumpah memang klaka.. haha.. koi 2.50 petang bawu naek tingkat atas.. tapi pintu wayang tu tak bukak lagi plak so terpaksa tunggu.. aaghh aku memang tak suka nak tunggu sebab bagi aku penantian itu satu penyeksaan.. sib baek la aku ney seorang yang penyabar gak.. haha

tepat koi 3.00 petang kami masok lam wayang and cari sit kitowang.. kitowang dok tepi sit dua orang (ala ala sit kapel) atas pilihan si dia.. huh! aku tengok sekeliling.. tak ramai cangat pown arini.. maybe sal bukan public holiday kowt rini.. ntah biala asal aku nak amek kesah lak.. wayang pown bermula.. jeng jeng jeng..

-------------- satu jam setengah berlalu----------------

da abes.. siyes bes and klaka cite neyh.. aku, dia and orang-orang lam wayang tuh tak benti gelak.. sengal suma antu antu tuh.. and dew gak pengajaran lam cite neyh.. memang bes.. law suh bagi bape bintang dari lima bintang aku bagi empat setengah.. haha.. (takley bagi penuh nanti pengarah dia naek riak..)   ^,^

jam pown da dekat koi 5.00 petang so kami amek keputusan nak balik je.. kat lua pown da mula ujan gerimis.. akem cakap koi 6.00 petang catgi dia nak pegi tolong kawan dia meniaga kat pasar malam lak.. huhu

thanx a lot ya akem hilmi sal petang tadi :)

Wednesday, December 1, 2010

B.O.S.A.N.


aku da taktaw da bapa kali aku mengeluh and keluar dari mulut aku perkataan bosan.. but seyesly aku da hampir mati kebosanan dok umah.. ikowt aty nak je cepat cepat abeskan cuti sem neyh.. hurmm..

nak kluar taktaw nak kluar ngan sapew.. ngan transport takdew.. nak kua jauh jauh mak lak tak bagi.. sorang sorang bahaya la.. bila dok umah lak bukak laptop tengok movie or papew bising sebab letrik naek plak.. tengok tb pown camtu.. bila tido bising lagi cakap anak dara tak elok tido je.. pew lagi yang boley aku wat lam umah neyh??

kengkadang terpi-k gak cam nak lari dari umah tapi nak lari ke mana?? aghhh!!! ase nak je jerit kuat kuat... hurmmm...

Saturday, November 27, 2010

depress!!

aghhhhh depress gila gila rinie..!!! asal ada ja owang nak jeluz ngan aku taim aku bawu ase nak epy or tersenyum.. adew je nak ganggu idop and ketenteraman aku.. takley nak tengok aku senang langsong.. yeah semalam aku da telan ubat migrain aku yang hampir 6bulan aku tak sentuh.. dekat 15 jam aku tidoq puas aty kaw sebab tak kaco kaw kan??

sal tension sesangat ntah camne aku gi wat janji bodoh nak kua ngan sorang mamat neyh ecok.. kua berdua lak tu.. benda yang paling aku nak elak lam idop aku.. even ngan bf sendiri luw pown tak penah kua berdua.. ades!! nak tarik diri mamat ney lak da beria-ia sangat.. sanggop mai amek aku kat umah lak tu lawpown aku da bagi macam-macam alasan.. haishhh..

memandai lah kaw meyza nak idop.. arap arap suma oke ecok and takdew papew yang jadi.. hurmm..

Thursday, November 25, 2010

RESUME

RESUME



PERSONAL PARTICULARS

nama penuh : NUR HAMIZAH BINTI ABDUL RAHMAN
umo : 19 TAUN 9 BULAN 3 ARY
kad pengenalan : 910223-08-XXXX
nombor tepon :  017-471XXXX
marital status : SINGLE BUT NOT AVAILABLE    ;)

EDUCATION

ckola rendah : SK ARA RENDANG (1997-2000)
                      SK TAMAN SELASIH (2001-2003)

ckola menengah : SMK SULTAN BADLISHAH (2004-2008)

universiti : UiTM AGHAUU PERGHLEEESSSS...

WORK EXPERIENCE

KEJA KAT KEDAI BUKU
JADI SURI RUMAH SEPENOH MASA

SKILL/STRENGT/ADVANTAGES

BOLEY BERFESBUK DOPLOHPATJAM TANPA HENTI
RAJIN BERBLOGGING
KUAT TIDOQ ( tapi ley gak tak tidoq sehari sal wat samting yang suka)
BOLEY MENGHABESKAN NOVEL LAM SEHARI (law ngah bosan)
BOLEY DENGAQ LAGU KUAT KUAT (untuk ilangkan tension)
KUAT BELETIAQ



noted : sesapa yang memerlukan pekerja seperti ciri ciri di atas sila hubungi nombor tepon seperti di atas oke? TERHANGAT DI PASARAN!!!

Wednesday, November 24, 2010

besfwen vs musuh

kecik jugak dunia ney ek.. siyes aku betol betol tak sangka orang yang aku benci and anggap musuh kat universiti upanya duluw besfwen aku taim ckola rendah.. terkejut kan?? aku pown terkejut badak gak tadi.. haha

sumanya bermula kat fesbuk tadi.. bila aku on9 je tetiba aku pasan da fwen request kat aku nya fesbuk.. slalu aku cek luw kat profile dia sapa tapi ntah camna rini cepat je tangan aku pegi approve mamat neyh pastu bawu aku bukak profile dia nak taw sapa.. maw tu menjert jerit ah aku sal mamat neyh musuh aku.. aku ngutuk diri sendiri jap sal cepat je aku pegi approve dak neyh.. haishh..

5 menet pastu tetiba dia anta something kat wall post aku.. KNAI DAK?? haha ayat ney la dia anta kat aku.. aku pown ngan laju je jawab la ofkos la kenai.. dak uitm kan.. tapi taw mamat ney ngan selamba jawab apew?? EH YKEW? TAK PASAN LAK.. AWAK KENAI SAYA KA?? giler bengang aku.. mula mula aku engat dia memain upanya tak.. memang dia tak pasan aku pown.. dia cakap dia add aku sal aku dak ckola rendah dia.. ckola kebangsaan ara rendang.. haha.. disinilah bermulanya episod jejak kaseh antara kami.. keh3

terbukak la rahsia dan kenangan kenangan dari darjah satu sampai darjah tiga.. yela sampai taim tu jela sal pastu aku teros pindah umah dok umah tok aku kat kulim pas ayah aku meninggal.. bebalik sal kesah aku tadi.. upanya dia tak lupa langsong suma tentang aku.. masa darjah satu aku sentiasa dapat nombor satu lam klas, dia lak nombor dua, aku ketua klas, dia dok sebelah aku lam klas, and kitowang gak besfwen yang tersamat lah akrab duluw.. nama pown besfwen kan.. hehe..

dia gak gitaw aku suma kengkawan cari aku yang dah lama menghilang.. yekew?? sumpah aku terharu gila beb.. haha.. alhamdulillah skunk aku da jumpa kengkawan lama aku yang da lama terpisah.. and skunk aku akan teros kukuhkan ikatan silaturrahim neyh.. chewahhh... haha

tapi mesti kowang tertanya tanya kan sal apew aku benci dia sebelom neyh.. xtually benda ney berlaku sem lepas.. taim tuh aku ngan lepak kat mushroom and tunggu membe aku pegi tandas jap.. sambil sambil tu aku baca la paper yang bawu beli kat kedai bangchik ( BAKA BOOKRITE ).. tetiba ja aku prasan da orang kat blakang aku.. rapat lak tu.. bila aku pusing badan mamat tu gila dekat ngan aku.. jarak bapa inci ja.. teros ar aku cuak.. aku ney law nak taw da fobia ngan something dari kecik.. aku fobia bila da laki dok rapat ngan aku teros badan aku menggigil gigil.. memang taim tu ase nak jerit kuat kuat jew tapi ntah cane suara aku tak terkeluar sal takot sangat dia apa apakan aku.. padahal taim tul lam universiti je.. takkan la ada orang bani wat camtu kan.. mengong tol aku taim tu.. tap nak wat camna.. pala otak suma dah blur and kosong sal takot teramat.. pas kes aritu aku da takley jumpa and tengok dia.. law terserempak mesti aku lari jauh jauh.. padahal dia tak ingat aku pown.. memalukan giler.. adess!! ney la kesah aku si dia yang penah jadi besfwen aku satu ketika duluw.. and katanya dia nak kami jadi besfwen cam duluw balik.. =D


ney pikce klas taim darjah 2.. dia pown satu klas gak ngan aku..
suma muka cumel cumel lagi.. haha

ney pikce dia aku curi lam fesbuk.. maaf ye akem hilmi ;)


tersengih sowang sowang tiap kali tingat sal neyh...wakakaka...

Monday, November 22, 2010

nukilan buat adikku..

terjaga saja dari tido tadi aku ternampak adik lelakiku ngah bersiap nak pegi ckola... hari ney bermulanya SPM.. sambil memerhatikan dia bersiap tetiba aku tingatkan  masa laluku sewaktu aku menduduki SPM seperti adikku skunk neyh.. memang cuak giler taim tuh memikirkan exam yang bakal dihadapi kerna keputusannya bakal mencorak kehidupanku pada masa akan datang.. ya pada hari ini di mana kakiku sudah melangkah ke menara gading dengan result tak seberapa.. kini aku menjadi salah seorang pelajar di UiTM Arau, Perlis.. hehe.. alhamdulillah sumanya berkat doa ibuku dan orang orang sekelilingku ;)

tersentak lamunan aku bila tetiba adikku tumbuk bahuku.. ciss terkejut aku.. tu la pagi pagi lagi da termenung..haishh.. haha.. aku tengok dia da lengkap bersiap nak pegi ckola ngan songkok tas kpala.. aik sejak bila dia bersongkok ke ckola?? kew aku yang tak perasan sebelom neyh?? haha entahla.. biaqla..

aku nampak dia menapak ke bilik tok aku dan bersalam mohon restu.. pastu kat mak aku lak.. ckali lagi ingatanku teros terbayang taim aku lak.. sumanya sangat berlainan cam dia skunk neyh.. law duluw aku sebelom nak pegi ckola turun kat bawah salam warden aku and mesej kepada ibuku memohon restu.. tetiba air mataku menitis.. adess!! asal pagi pagi ney aku da emo lebey lak.. haha

wat adikku MOHD SHAHRUL NADZRIN.. cmoga Allah permudahkan urusanmu ketika menjawab peperiksaan catgi.. kakakmu sentiasa doakan kejayaanmu  (:

Sunday, November 21, 2010

tentang aku

yup.. skunk kehidupan aku da makin tak menentu.. kesihatan aku makin terjejas.. jadual harianku makin bercelaru.. semuanya jadi haru biru.. aghhhh!!! aku pown taktaw napew.. hurmm..

cam besa seawal jam 1 pagi saat semua orang tengah lena dibuai mimpi indah aku plak terjaga and mata takley pejam.. bagai burung antOo da aku siang tido malam berjaga.. ya itula hakikatnya diri aku neyh.. sumanya bemula sebulan yang lalu.. pangai aku law nak study, nak wat assignment or wat homework memang wat taim waktu dinihari.. taim suma owang tido sebab bagi aku taim takdak gangguan dari kengkawan and bising.. taim sunyi konon konon segarkan aku and ley dapat ilham.. haha.. aku da amalkan pangai neyh dari ckola rendah gi.. so agak payah cket la aku nak buang tabiat neyh.. laen orang laen caranya ye tak ;)

tapi takdew la aku amalkan ary ary sebab maw letih aku dibuatnya.. yela ecoknya da klas pagi pagi lak tu mana nak cukup tido aku.. dah la aku ney leh dikatakan seorang yang kuat tido.. hehe.. tapi sebulan yang lalu  taim aku ngah hadapi final exam aku ckali lagi aku terpaksa mula balik tabiat aku neyh.. 3minggu jadual aku teros berubah.. seawal koi 9 or 10 malam aku tido dan seawal 1 pagi aku da bangun nak study.. masalah skunk aku terpaksa lak teroskan jadual aku neyh even aku da abes exam.. aku taktaw nak kembalikan waktu normal bagi seorang manusia untuk tido pada waktu malam and bangun pada siang ary camne da.. adess!! maybe sebab terlampau lama aku aturkan jadual aku camtu and aku mula da rasa terbiasa camtu.. aku tido la awai cane pown tapi koi 1 pagi mesti aku akan terjaga ngan sendiri tanpa orang gerak.. law tak aku la yang paling susah nak gerak bangun dari tido lam umah neyh.. huhu

aku abeskan masa aku ngan berfesbuk, berblogging and nengok movie papew yang boley isi masa bosan aku neyh.. koi 6 pagi aku solat subuh pastu sambung nengok movie lagi.. koi 7 pagi aku pegi iron baju keja ibu and abang aku.. pastu kemas umah, sidai kaen, mandi and wat apew apew yang patot.. huh giler bosan kan idop aku ary ary camneyh.. ='(

nak kluar?? masalahnye nak kluar ngan sapew.. ngan apew.. dahla ngan transport takde, kawan pown takde.. law dok perlis boley la nak pegi mana mana kol je teksi tak susah.. bila balik umah aku ase cam patah kaki.. kawan kawan suma dok kulim.. nak ajak dyorang kua susah.. ada sesetengah yang tak cuti cam universiti aku.. universiti laen laen cuti pown berbeza.. yang sama cuti ngan aku takkan aku nak dyorang mai amek aku kat umah lak.. aku takley nak pentingkan diri sendiri.. ye atas dasar aku tak pentingkan diri sendiri aku sedar aku sapew.. aku dok jauh dari kowang so takkan nak nyusahkan kowang lak kan.. atas dasar perasaan tu gak la aku tak kesah law dengar kawan kawan aku kua pegi mana mana lawpown lam dasar aty aku cemburu nak giler.. so kepada ko sahabat takyah la nak ingatkan aku banyak kali konon ko takley nak amek aku, takley nak ajak aku, nak mintak maap kat aku and bagai lagi.. siyes aku tak kesah langsong.. ko nak kua ngan kawan kawan kita aku takmaw amek peduli.. paling kuang aku tumpang sekaki tengok pikce pikce yang kowang amek taim kowang kua and aku tumpang tersenyum.. tapi bila dapat taw aku kua ngan kawan kawan kita takyah nak maki or marah marah aku bagai.. asal?? ko je kew yang ley kuan ngan dyorang aku tak boley?? dyorang kawan kawan ko jew kew bukan kawan kawan aku gak?? so takyah la nak kecoh kecoh.. bagi la aku peluang jap nak kua gak.. yang ko iri aty cangat apesal??

kepada ko sahabat aku bukan nak mengaibkan nama baek ko tapi agak agak la eh nak marah marah orang.. cermin diri tu duluw asal orang tak ajak ko kua ckali.. kitowang da sebab bukan sengaja nak wat camneyh.. sebab ko gak sahabat tak pasal pasal aku jadi seorang yang hipokrit jap.. haishh..

aku taw ko tak bace pown luahan aty aku neyh.. sokey.. memang aku takmaw ko tawu pown demi persahabatan neyh.. ahh ckali aku terpaksa jadi seorang yang hipokrit! em maaf sahabat aku terpaksa.. aku wat suma ney sebab aku masih anggap ko sahabat aku lawpown ko da marah aku bagai.. takpew aku tak kesah.. aku paham ko tak terniat pown nak sakitkan aty aku kan.. yeah think positif meyza!  ;)

cmoga ary esok lebey indah lam idop aku and ley wat aku tersenyum lagi...........

Saturday, November 20, 2010

tasek gelugor ==> sungai petani

tanggal 20 november 2010 selesai suda pertunangan sepupuku HISYAMUDDIN BIN KAMARUDDIN atau aku panggilnye abg syam ngan kekaseh aty pilihannya yang ku panggil KAK ZATY ( nama sebenar taktaw).. hehe.. alhamdulillah..

mula pada awai pagi aku ciap ciap kemas umah and besiap lak nak pegi umah maklong aku yang sememangnya tak jauh langsong dari umah aku neyh untuk bantu apa apa yang patot.. ye aku kan anak sedara dan sepupu yang baek.. hikhik.. ;)

lebey kuang koi 12 tengahari sanak saudara and jiran tetangga da mula memenuhi umah maklong aku.. aku pown layan je yang mana yang patot.. xtually aku ngah tahan mata nak tido sal seharian aku tak tido lagi neyh.. law dihitung da lebey 24 jam aku tak tido lagi.. hebat tak aku??huhu.. sebab tu aku wat keja pown ala kadar je.. tapi bukan sebab tak ekhlas oke..

lam koi 1.30 petang aku and adik-adikku ikowt ibuku pulang ke umah sebab nak salin pakaian and besiap nak gi umah bakal tunang abg syam.. mulanya aku berat aty sangat nak pegi dengan alasan aku bagi kat ibu aku aku nak tido da ngantok sangat tapi selepas dipaksa atau lebey tepat terpaksa aku pown dengan malasnya pegi jugak.. so besiap la aku and adik-adikku juga ibuku ;)

tepat koi 3.45 petang 7buah kereta begerak menuju ke sg. ptani iaitu umah bakal si tunang abg syam.. lam keta aku curi curi tido law da kesempatan.. hehe.. takley tahan beb! ngantok sangat..

sesampainya kat umah keluarga kak zaty kitowang pown bawak la 11 hantaran untuk bebalas ngan pihak pompuan.. and aku menjadi mangsa salah sowang yang kena angkut hantaran tuh.. haha.. slamat je upacara sarong cincin kitowang makan.. pas makan kitowang balek.. haha.. agak bosan and meletihkan cket perjalanan neyh tapi takpewla.. demi sepupu tersayang   c:

ney la pikce pikce yang sempat aku snap.. hehe

 ney sebahagian hantaran yang sempat disnapkan.. 4 lagi hantaran still on da way ;)

 masa lam keta nak pegi SP  >,<

 yeah! wajip amek gambar..

 ney anak sedara aku nama faiz.. comey kan??  = p

 ney cowang lagi my nephew.. cangat2 cumell kan?? ; p

bersama ngan adikku ;)

Friday, November 19, 2010

FWEN FOREVER ;)

seperti yang aku tulis lam status fesbuk ariney ya aku teramat amat and tersangat sangat la epy ariney.. sebab pew?? sebab aku adew kengkawan yang sentiasa di kiri, kanan, blakang, depan, tenggara and setiap sudut aku.. napew?? kowang jeluz ngan aku sal kowang takdew kawan cam aku neyh?? haha.. even aku ngah bedukacita sal sesuatu sebab aku da tak kesah and takmaw nak engat lagi sebab aku still da kengkawan ;)

ai lef my fwen very very much... <3 <3 <3





Thursday, November 18, 2010

kesah kami ;)

saat entry neyh ditulis takbir raya ngah bekumandang kat tb.. syahdu giler dengar.. tetiba air mata neyh menitis tanpa dimintak.. da lama raya takdak erti yang sebenar lam idop aku.. suma tu da ilang spuloh taun yang lalu.. em apala erti raya tanpa orang tersayang kan.. bagi aku raya juz untuk aku dapat jumpa tok tok sedara, sepupu sepapat and nak eratkan lagi silaturrahim antara family..

oke lupakan jap kesah sedey neyh.. tadi petang pegi pacific ngan teman teman.. diorang mai amek kat umah.. haha sumpah terharu giler sebab sanggup mai amek and antar campai kat depan umah! ;)

cite balik sal kuar tadi.. kitowang kua berlima.. aku, minie, zaid, wafey adli and naufal.. first taim kowt kua ngan diowang.. ney suma gara gara kamOo lah minie.. haha.. opss...

sampai je pacific tadi cam takdak hala tuju kami.. taktaw nak pegi mana.. last last decide nak pegi men bowling jek.. so tros mencari cari tempat nak men bowling.. aku suh tempah untuk 4owang men jek sebab aku xmo maen tapi aku dipaksa.. haishh...

maap la minie.. bukan aku tak penah maen tapi juz ngan kawan kawan pompuan.. ngan kawan kawan laki aku tak penah lagi men bowling lawpown penah diajak and dipaksa sebelom neyh.. and satu lagi alasan ibu jari aku luka pagi tada gara gara kena pisau.. terhiris saket woo.. tapi demi kawan ( baek tak aku?haha ) aku maen la gak sal si zaid pown da bayar.. kang tak maen  membazir lak kan..

dengan kecuakan maen di hadapan kaum adam aku pown konon konon tunjuk terer lawpown sebenarnya tak.. giliran aku pas minie.. and kitowang maen juz dua game jek.. untuk kedua dua game tu plak naufal sentiasa di tempat petama and wafey jadi naeb johan.. haishh tak adil tol.. bukan nak bagi peluang kat kitowang neyh.. yang wafey asyik dok bangga ja sal dapat wat 3kali strike.. haha..


aku jangan cakap la.. bekerut kerut muka tahan saket kat jari aku.. ney la sebab game kedua aku takdew mood sangat nak besembang and pemainan aku hampeh.. haha.. maap yee cik minie ;)


abes je maen bowling kitowang turun nak isi pewot yang da berkeroncong.. kitowang pegi makan kat kfc jek.. ralit sembang sampai tak sedar jam da koi 6 petang.. maw takmaw kitowang kena balik sal mak aku ngan mummy minie da wat pesanan.. untuk mengelakkan diri dibeletiaq kitowang pown melangkah pulang..


masa on da way nak balik umah kitowang telibat ngan satu eksiden.. eksiden tu punca dari motow tu yang gatai cangat nak menyelit antara keta naufal ngan satu bas kilang neyh.. da sah sah tak muat dia gatai cangat nak coba naseb hamek kaw.. bas tu yag langgar dia pastu dia tebalik kat keta naufal sal kitowang da sebelah dia.. begegar gak ah keta naufal sal hentakan tu.. tak pasal pasal keta naufal becalar.. so nampak cangat cangat bukan slah kami kan.. atas dasar perikemanusiaan and tanggungjawab naufal, zaid and wafey turun dari keta and tengok mamat dua orang tuh.. tengok jela kan sal tak tewok.. mamat dua orang tu pown bukan cedera parah pown.. hehe.. setel sal tuh kitowang teros blah dari situ.. sb baek tak amek masa lama..


pape pown thanx to kalian berempat xpecially minie sebab da wat teman kowang neyh enjoy and epy giler giler.. sayang kamOo suma.. arap kowang tak kesah and tak nyesal law pasni kita kuar lagi.. thanx so much again, again and again... =D


fatin : pasney kamOo pown join ckali keyh?? ;)



ada gaya cam wafey tak dak ney maen??haha

Wednesday, November 17, 2010

aghii ghayee datang lagi ;)

nothing to say.. juz want to wish sLaMaT aGhiiEee gHayEe kat sume umat Islam kat sluroh dunia (bajet cam sluroh dunia baca blog akuh.. sengal!

Tuesday, November 16, 2010

semangat 1MALAYSIA!!!

xtually aku xdak apew nak bleter panjang pown lam entry aku kali neyh.. juz nak kongsi cita or ilmu kowt sal cita yang aku bawu baca 5menet yang lepas.. agak best gak ah entry dy.. xcaya?? jom sama sama baca sal kesah ney.. pandai pandai la kowang pi-k dari segi positif or sebaliknya.. hak masing-masing.. seperti yang CIK/ENCIK ( cbb taktaw laki ka pompuan) ney cakap kita kan 1MALAYSIA so kita kna la open-minded ye tak  ;)


note : mintak izin share ye CIK/ENCIK AMENO WORLD    =)

Sunday, November 14, 2010

B.E.N.G.A.N.G.

aghhhhhhh..........!!! ary ney tertekan giler giler.. mula dari pagi.. dah la bangun tidow lewat.. sedar sedar da koi 6.30 pagi.. bas koi 7.15.. first taim lam exam aku bangun lewat camnih.. siap kalot kalot.. bawu nak iron baju.. bawu nak iron tudung.. bawu nak solat.. huh sib baek sempat gak..

oke abes cite sal bangun lewat.. da sampai uitm jalan la ngan sahabat sahabat aku neyh cam biasa ke OREN nak penuhkan pewut sebab DAMAI tak bukak.. yela ane nak taw kan watnya tengah tengah khusyuk jawab exam satgi pewut bebunyi bunyi mintak diisi plak.. so aku pown amek keputusan guna peribahasa sediakan payung sebelum ujan.. hehe

tengah tengah jalan nak ke OREN tuh tetiba aku tejatoh.. aghhh.... BENGANG giler ah!! sepanjang aku dok kat uitm slama setaun setengah tak penah aku tejatoh kat situ.. bila lak wujudnya lubang kat situ?? adoyaiii... sib baek takdak owang.. law tak maunyee malu gile aku taim tuh.. maw nyorok muka kat mana??huhu..  takpew aku pasrah.. benda da jadi...

tepat koi 8.50 pagi aku ngan sahabat sahabat aku tadi macok la lam kelas nak jawab exam.. riney exam bukan kat dewan.. last paper aku rinie.. cuak gak ar.. dapat je kertas soklan cam besa aku terkumat kamit baca doa yang aku  taw.. da abes aku mula baca soklan soklan yang aku bakal jawab satgi.. skali lagi aku ase cam nak jerit kuat kuat.. da lima soklan tapi satu soklan pown aku tak paham langsung apew yang dia mintak aku wat.. da lebey spuloh kali setiap soklan aku baca tapi still tak paham.. da masa tiga jam aku nak watpa?? takkan nak temenung kowt masa punya lama camtu.. nak balik tidoq cam tak patot lak lawpown aku ngah mood nak tidoq sal tak cukup tidoq seharian.. maw tak maw aku jawab gak la apew yang patot.. aku goreng la apew yang aku boley goreng.. masok la bahan bahan ikowt suka aku sal masakan aku kan.. haha

kua dari klas tuh tros blah.. mood nak pusing uitm sal ariney ari last nak dok kat uitm untuk taun neyh teros mati camtu je gara gara soklan exam tadi.. =,=

so aku pown amek keputusan nak balek umah ja.. gipown aku kol mak aku beliau cakap da on da way nak mai peghhleees neyh.. cuti sem kan.. barang manyak nak bawak balik.. so aku pujuk la mak aku soh mai amek aku gak.. hehe.. slalu bas mai koi 1 tengahari ( tengahari kew??) tungu punya tunggu bas da hampir sejam tapi bas tak sampai sampai gak.. da lebey berbelas kali aku lirik jam aku tapi tayar bas pown aku tak nampak gi.. tup tup sahabat aku ney tegoq ari ney ary ahad.. doyaii cam mana aley lupa tarikh ari ney.. ahad mana da bas.. koi 5petang satgi adew ah.. takkan aku nak tunggu lagi 4 jam kowt.. tak kuasa ah aku.. maw tak maw terpaksa ar balik jalan kaki.. dengan cuaca yang sangat baek ary ney terpaksa la aku bersama sahabat aku dua orang neyh redah panas terik.. =(


papew jadi pown ari ney aku da sampai umah petang tadi.. yeay!! ;)

my sweet home.. haha ( berangan kaw meyza! )

Friday, November 12, 2010

ciretera hari ney

tadi petang pegi jalan-jalan kat pasa malam.. cam besa pengangkutan utama ofkos teksi.. call la sowang pokcik neyh.. aku tak kenai pown pokcik ney sal akak akak ney yang kol.. lam beberapa minit pas kol pokcik ney pown sampai depan umah.. kami nek 6owang lam satu teksi.. haha cam tin sardin da lam teksi tuh.. sampai je depan pasar malam arau tu cam besa tanya la bapew tambang.. las las suma pakat terlopong mulut bila pokcik ney cakap sorang rm1.50.. adew kew patot dari umah kitowang ke pasa malam arau rm9.. kejam tol.. ney cekik darah namanya pokcik oii...

dengan aty yang bebal jalan la pegi pasa malam tuh.. jalan punya jalan taktaw nak beli apa.. lam kpala otak aku cuma da kopok leko ja.. haha cam besa la menu utama law mai pasa malam kan.. hehe.. sambung jalan gi.. pastu beli bihun sup ngan taufu fa.. itu je?? yup itu je untuk makan malam neyh.. nak save bajet..hehe

pastu balik pasa malam pegi jalan-jalan lak kat c-mart.. nak ilangkan bosan dari dok umah.. tingat kat kamOo sis.. tingat masa kita jalan tengah tengah ujan, pastu beli baju sama, nak beli cincin sama sama tapi tak jadi, makan kfc... huhu.. mishh yuu damn much sis!

balik dari pasa malam kol la pokcik teksi laen.. kononnya nak murah cket.. ckali lagi mahal dari pokcik teksi tadi.. rm10 hamek kaw! cekik darah tol pokcik pokcik teksi kat perlis neyh.. pakcik man gak yang baek ;)


dok berangan bila la nak ada transport sendiri..huhu =(

Thursday, November 11, 2010

umah sewa

yup.. aku da dapat umah sewa bawu.. haha epy giler giler.. dapat lak housemate yang memang da kenai.. suma housemate lama (housemate sem neyh ) 8owang.. tapi 2owang da blah.. sis farah and sis eli.. sob3.. ;(

alhamdulillah aku bersyukur cangat cangat coz akhirnya dapat gak dok umah bawu sem depan.. bukan apew aku tak tahan da nak dok kat umah sewa lama tu.. sebab apew? masalah utama sal masalah anai-anai.. abesnye buku-buku, and kasot aku dimakannya.. yang paling kejam Quran aku pown nak makan.. seb baek sempat slamatkan.. tapi kulit Quran tu abes belobang lobang la.. huk3.. kejam tol kaw anai-anai..

sebab kedua sem depan owner umah tu nak naekkan harga sewa umah.. satu kpala rm130.. lam satu umah da lam 10-12 owang.. patot kew wahai pakcik?? pakcik tak ase kejam kew dengan tindakan pakcik neyh nak menganiaya student cam kitowang.. agak- agak ar.. ney bukan peneng, johor or paling kuang alor star pakcik nak letak harga semahal neyh.. perlis ney takdak apew pakcik.. bukan bandaraya metropolitan pown.. dengan bermodalkan umah teres biasa yang kecik, ruang yang sempit dan masalah anai-anai pakcik ley dapat income >RM 1300 sebulan.. SEBULAN  pakcik bukan setaun!!

so far aku bersyukur sangat.. umah sewa yang bawu aku dapat neyh agak berpatutan la.. rm800 sebuah umah (bukan sekepala oke ), lengkap ngan perabot sume.. ada tb, mesin basoh, dapor, kerusi, pondok depan umah untuk lepak- lepak, kolam ikan.. hahha.. bawu berangan sem depan saja saja nak bela ikan tapi dah ada siap kolam ikan kat umah neyh.. hehe.. yang penting bilik berekon.. tapi tunggu jela bil sampai ujong bulan nanti.. maw terlopong suma owang nak bayar..huhu


nak cite lebey lanjut baca sini and sini..  ;)


noted : hehe sis farah jangan mara ek.. TERcuri anda punya entry lak..

Tuesday, November 9, 2010

kesah di satu petang rabu..

petang tadi saja pegi kangar.. tujuan utama sebab nak macokkan duwet kat owner umah baru aku.. haha tak sabar asenye nak macok umah baru tu.. bayangkan lebey kurang koi 9 malam kakak kakak kat umah ney tanya nak tak dok umah baru tu.. tak sampai 24 jam da pegi kangar macokkan duwet deposit kat owner rm1000 (untuk 1 umah) , malamnya teros angkat barang-barang nak macok umah tu.. xcited terlampau kan? haha..

actually nak kongsi cite sal pakcik teksi neyh.. aku panggil dia pakcik man.. pakcik man ney memang popular la kat perlis ney.. sebut je nama beliau mesti suma orang kenai.. tanya mentri besaq perlis pown beliau kenai taw pakcik man ney sapa.. haha femes kan?? tak caya?? betoi.. aku tak tipu la (muka bersungguh-sungguh)

cam besa aku nak ke mana mana pastinya akan kol pakcik man neyh.. sesapa yang penah idop kat perlis ney mesti taw teksi la pengangkutan awam utama (lawpown nak diikotkan swasta sal sendirian berhad) law nak begerak ke mana mana.. nak harapkan bas?? huh! ley kira ngan jari sehari nampak brapa bijik yang lalu.. tupown law nasib baek la.. law tak bukan kata nak nampak batang idong bas, nampak tayar bas pown belom tentu.. haha.. betapa belagaknya rakyat perlis..cehhh!

oke bebalik sal cita aku tadi.. aku kira da macam pelanggan tetap pakcik man la kan.. pakcik ney pown da tersangat la kenai aku sampai kol je pakcik man ney tanya dari mana nak ke mana.. law orang len mesti beliau tanya luw dok kat mana, nak amek kat mana.. kira aku ney special cket ah dari orang len kan.. hehe (muka riak)

masa lam teksi beliau cam besa pakcik man ney tak penah nak ase idop tenang.. mesti adew je orang kol beliau nak mintak tolong anta or amek diorang kat mana mana.. see femes kan pakcik man neyh.. and hari ney secara tak langsung aku dilantik jadi PA ( personnal asssistant) beliau sekejap dalam beberapa minit untuk mencatit aktivities beliau lam jadual hariannya.. haha..

sambil-sambil tu kitowang borak borak sampai tak sedar da sampai kangar.. pakcik ney pown hentikan kitowang kat depan bangunan maybank.. cam da sorang kawan aku cakap law takdak ja duwet pegi la geletek pewot singa tu nanti kua la duwet.. ermm i mishh him so much.. =(

selesai urusan kat maybank teros pegi kfc nak isi pewot.. yola da lagi satu jam.. pakcik man janji nak mai amek kitowang koi 7malam catgi.. so sementara tunggu beliau kami ( aku nad nad) pown lepak kat kfc.. hehe terasa cam da driver lak mai antaq mai amek.. cam aku cakap tadi belagak kat rakyat perlis neyh.. kih3

tepat koi 7malam pakcik man sampai depan kfc.. sepanjang perjalanan nak balik umah aku tu kitowang borak borak lagi.. beliau menyambung cita beliau yang tak sempat diabeskan tadi gara-gara kami da sampai tempat yang dituju.. cita sal apa?? xtually ney yang aku nak cita.. aku memang cukup bangga ngan pakcik man.. beliau critakan kesah idop beliau and kesah family beliau.. asal aku asa bangga?? sebab pakcik man ney law nak taw beliau cukup tabah.. memang aku angkat tangan tabik ah kat pakcik man neyh.. and sebelom aku tuwun pakcik da pesan kata kata hikmah kat aku.. law nak wat sesuatu wat sungguh sungguh.. jangan wat keja skerat jalan, jangan cepat give up.. wat sesuatu gak ngan niat ikhlas bawu kita ase sonok and tak bosan.. fuhh! even kata kata hikmah ney penah menampar cuping tlinga aku sebelom ney tapi bila pakcik man cakap camtu cam menusuk tros kat lam lubuk aty.. trasa ada semangat baru yang bangunkan aku kembali... haha.. maybe sebab aku da anggap beliau cam ayah aku sendiri.. trimas pakcik.. jasa dan kata katamu ku kenang sampai bila bila ;)

Monday, November 8, 2010

obses kew aku??

skali lagi aku tuka profile blog aku! law tak silap untuk kali yang ketiga.. yup dah yang ketiga kali.. haha.. cam orang yang taktaw nak wat apa ngan masa kan?? siyes aku pown tak paham ngan diri aku sebenarnya.. asal la aku rajen cangat nak tuka-tuka wana profile blog aku neyh.. rajin tulis entry manyak-manyak lawpown yang sebenarnya aku bukannya jenis camni pown and tak ghajen nak wat camni pown ( memang dasar pemalas kaw meyza).. haishhh..

actually aku ngah cari something lam blog neyh.. saja usha-usha.. kelek-kelek.. belek-belek.. ngintai-ngintai.. skali terpandang wana profile neyh teros jatoh cintan.. dushh!! mesti korang pi-k aku neyh cepat cangat jatoh cintan kan.. nak wat camna.. aku ngaku sejak azali lagi aku tak ley pandang anything yang wana pink @ ungu.. tak kira la dari segi pakaian, barang, benda (eh barang and benda tak same kew?? huh bantai ah...), aksseri or apew-apew la.. law terpandang gak mesti aku nak pandang berkali-berkali sampai aku da cemuihh bak orang utara cakap.. aku taktaw nak buang tebiat aku neyh camna.. orang-orang yang penah idop ngan aku asenye tawu ney kelemahan aku.. damit! haha..

selalu la gak law nak diikotkan aku kerap ditegur, dimarah, dicaci, dan dimaki oleh teman-teman sebab tebiat buruk aku neyh.. tu tak temasok law tengok dari pihak family terchenta and si kekaseh aty.. doyaiii... da senak kepala dengar leteran-leteren dan umpatan tersebot yang tak terkira banyaknya.. tak boley dibilang dengan jari taw sebab jumlahnya yang terlalu banyak.. tapi aku tak salahkan diorang sebab aku taw dari situ aku masih mempunyai orang-orang yang masih amek kesah and perhatian tentang aku.. aku taw diorang sayang aku.. yeah saya sayang korang jugak..haha muax3

tunggula saatnya aku blajar kikis pangai buruk aku neyh.. tapi boley dikatakan takla buruk sangat kan sebenarnya.. nak kata aku obses ngan PINK takla jugak.. cuma tak ley ternampak, terpandang or tertengok je anything yang wana pink.. nak tengok and belek berkali-kali.. hehe tak sama ngan obses kan?? ~ ngee ;)



note : sesapa yang kua shopping ngan aku even kita juz shopping window jangan wat pelik lak law tetiba aku ilang dari pandangan mata korang or aku TERberhenti di tengah-tengah jalan dengan tiba-tiba juz nak tengok sesuatu barang yang bewana PINK! haha... =D

pensel dan kalkulator

da berhari-hari tak bebel lam blog ney ase windu plak.. yup hampir 5 ari lol.. haha cam tak caye jek.. yola wat owang-owang yang mengenali diri neyh semestinya tak caya aku tak bukak blog ney aotomatik facebook ckali lam 5ary..

pas entry ney ditulis aku benti jap nak amek angin, makan angin and buang angin.. haha.. konon nak sambung cite untuk ary seterusnya lak tapi teros takdew mood.. so pegi kat lappi teros cabut suis.. kejam tak aku! haha

yela aku ngaku lam 5ary neyh aku betol-betol boten ( bosan + tensen) bila aku tak melakukan aktiviti wajib aku setiap ary.. apalagi law tak on facebook ngan blog neyh.. law pown kengkadang aku xdew pape nak dileterkan tapi aku tetap jadi pembaca yang setia.. kagum tak korang ngan aku? haha..

oke la.. stakat neyh dulu entry aku kali neyh.. kesah pensel and kalkulator? haha aku pown taktaw apa kena mengena ngan entry aku kali neyh.. tapi sejujurnya aku tulis entry neyh saja nak abeskan or buang masa korang je yang memang setia baca entry-entry aku.. hehe.. tima kasih la ek sebab susah-susah je korang bukak entry neyh and baca campai abes.. jasa and sokongan anda amat dihargai.. haha ;)

Wednesday, November 3, 2010

bila perlis dilanda banjir... (siri kedua)


Ari ney da macok ari kedua banjir kat perlis.. dengar kata banjir da semakin terok sebab ujan takdak tanda-tanda langsong nak brenti.. agi ney gak aku terpaksa melangkah macok ke UITM sebab da paper.. syukur drebar aku mai amek cam besa.. so tak jadilah aku nak potong gaji dia.. hehek
Cam besa pakcik drebar tu berenti kat tapak teksi berhadapan ngan DAMAI..taim tuh ujan lagi.. mujurlah kitowang (aku, nad and nai’mah) bawak payung sorang satu untuk melindungi kitowang dari kena ujan..  kaki pown dengan malas melangkah ke DAMAI untuk mengisi perut yang mintak diisi sejak semalam.. malangnya DAMAI tutup.. so kami amek keputusan untuk pegi MUSHROOM lak namun nasib kami tak baek gak.. takdak satu kedai pown yang bukak kecuali kedai CAKA.. dengar kata suma tersangkot lam banjir and jalan tutup sebab tu diorang takley nak mai meniaga kat UITM.. so kami bertiga mencuba nasib untuk ke ORANGE lak untuk mengisi perut sebelom jawab exam.. gipown exam da lagi sejam setengah.. so takdak sebab kami nak rushing.. dengan langkah sopan ala-ala gadis melayu terakhir (sebab pakai baju kurungg sambil pegang payung) kami membawa kaki melangkah ke tempat yang nak dituju.. nasib kami baek kali neyh sebab da gerai yang bukak.. tu pown da satu gerai je.. bedai ah.. janji perut dapat diisi..
Koi 8.30 pagi kami melangkah ke DEWAN LAMA untuk jawab exam.. cuak jugak taim tuh.. paper akaun kowt.. mudah-mudahan aku ley jawab sumanya.. berbekalkan ilmu yang aku bawak aku melangkah macok ke dalam dewan dengn penuh yakin.. cehhh..yakin la cangat!
Kat lua dewan ujan still turun dengan jayanya tanpa menunjukkan mahu mengalah.. sejuk da mula menusuk ke tulang sum-sum aku.. huh menggigil gak aku lam dewan exam..
Koi 12.15 kitowang dibebaskan dari dalam dewan yang kuanggap seperti dalam penjara sebab aku tensen jawab paper tadi.. papew pown bia la.. benda da lepas.. life must go on meyza.. cehhh.. pooorahhh meyza!
Campai umah niat di aty nak tros makan sebab perut mintak diisi lagi.. tu la tadi gi makan sket.. konon cuak nak jawab exam sampai takdak slera nak makan.. nonsense! Namun hampa.. bila aku langkah masok ke kedai depan umah aku neyh  roti suma abes.. hah apakah yang berlaku?? Cam satu keajaiban bila takdak satu roti pown yang tinggal taim tuh.. aku terpaksa la beli megi sebab bekalan megi kat umah da abes.. agak-agak terdesak ley la jugak nak makn.. tapi skali lagi kami dikejutkan ngan satu bita..jeng jeng jeng….. air takdak.. ohh tidakkkk…!!! Camna nak masak megi law air takdak?? camna nak mandi?? Camna kalau tiba-tiba nak terkencing or terberak?? Opss.. maaf.. budak bawah 18 taun sila mintak izin parents duluw eh sebelom bukak blog neyh.. hehe
Aghhh…haru jadinya idop bila air takdak lam idop.. seharian aku tak makan.. seharian gak aku tak mandi and tut…… bengang!!
Gambar  keadaan banjir ary kedua.. 









Noted : kaw memang sengallah meyza!

bila perlis dilanda banjir... (siri pertama)


pagi 01 NOVEMBER 2010..

ujan turun renyai-renyai atau dalam bahasa skemanya ujan gerimis jatuh membasahi bumi perlis pada pagi tu.. aku tak pasti koi bapa stat ujan tuh sebab sebenarnya aku terbabas tido.. tup tup da koi 1.30 petang masa aku bangun tidow (haishh.. anak dara apew lah kaw ney meyza) hehe..

petang 01 NOVEMBER 2010

aku dengan malasnya bangun untuk membersihkan diri aku untuk menunaikan kewajipan sebagai umat islam iaitu solat zuhur.. taim tuh still ujan.. so aku mand kejap je lah.. taw-taw la kan aku neyh bukan tahan sejuk cangat.. nanti adew jela yang menggigil atas katil and kejang kaki.. haha (kata minah brutal.. meyza.. meyza)

abes solat aku bukak buku nak stadi.. sok tuh aku da paper.. akaun lak tu.. huh cuak gak ar aku.. sebelum aku nyesal papew bek aku stadi.. at least aku da stadi and aku da berusaha.. result blakang kira.. yang tu au tawakal jela..

cam besa aku tak penah nak konsentrate cangat pown taim stadi.. adew jek perkara laen nak dibuat.. cam besa si kekaseh aty sentiasa setia teman aku aku stadi.. lefyu lah cyg.. hehe ;)

koi 4.30 aku da mula bukak tv.. cite ulik mayang yang ditayangkan setiap ari isnin-khamis jam 4.30-5.30  petang kat tv3 and ulangannya koi 8.30-9.30 malam "tv9 di hatiku" (haha.. sempat gi promote cita)

xtually sebelom aku bukak tv aku gi basuh baju kat blakang umah.. masa tu ujan lebat yang teramatlah cangat (menggambarkan ujan yang turun sangat lebat) abes basah kuyup baju, sweater and seluar aku dek tempias air ujan taim nak bukak mesin basuh and taim nak bilas baju.. bayangkan la aku dok ulang alik kuar macok umah semata-mata nak basoh baju.. begitu besar pengorbanan aku kan? (bajet ah kaw meyza)

abes je basoh baju aku terpaksa (bukan dipaksa eh..) tukar pakaian dek terlalu sejuk campai ke tulang sum-sum.. mana taknya.. baju aku and sluar aku da basah kuyup sampai ley perah gi.. da siap sidai baju sumanya aku angkut buku-buku and alat-alat tulis aku menuju ke ruang tamu and tonton tv.. taim tuh ujan kat luar sangat lebat (skema gila ayat)

malam 01 NOVEMBER 2010

xla malam sangat sebenarnya. masa tuh bawu koi 7.30 malam.. tengah syok-syok tengok tv ramai-ramai (aktiviti riadah kami serumah) tetiba kak nurul terjengoi depan pintu dengan pakaian yang basah kuyup bersama tunang tersayang yang kitowang paggil ayie.. pastu kitowang dikejutan ngan bita yang disampaikan kak nurul arau da banjir.. kangar lagi terok.. air da takat paras pinggang.. maw tak terkejut biawak kami (biawak pown tak terkejut cam kami taw) menurut kak nurul lagi dia balik tadi pown nek bot.. tunang dia juz tuntun je motow.. sebenarnya kak nurul balik keja koi 5.30 tadi lagi tapi gara-gara banjir terkandas skejap.. jalan ke kangar da ditutup disebabkan paras air yang semakin meningkat and jalan kat arau (kat area and depan cMart) juga ditutup atas faktor-faktor keselamatan..

pas anta je kak nurul blik umah ayie troskan perjalannya untuk balik ke umah dia kat mata ayer (bukan air mata k) malam tu kami dikejutkan lagi ngan bita air makin naek paras dada sebab ujan tak berenti sehari suntuk.. ayie terperangkap lam banjir tu and lagi malangnya nset n dompet dia da ilang lam banjir tu.. aduhh.. suda jatoh ditimpa tangga lak..huhu

dengar cita yang ley jadi banjir terok sal diorang gi bukak empangan timah tasoh sebab tak ley nak tampong kuantiti air yang berlebihan.. law tak bukak takot empangan tu pecah and lagi membahayakan suma orang.. so maw takmaw pihak yang berkenaan mengambil keputusan untuk bukak empangan tu..

malam tu sejuk tak terkata.. dengan sweater, selimut and apew-apew ntah lagi dipakai untuk kurangkan sejuk.. tumpuan aku nak stadi akaun terganggu sket bila memikiokan ecok exam and nak gi ngan apa.. yela wat drebar tak mai amek memang nak kena pecat ngan aku lah kan.. shuka shuka dia ja nak ponteng keja! hahaha..

ney gambar-gambar yang sempat dititipkan lam ruangan kali ini.. nak tengok terok tak terok banjir korang nilai lah sendiri.. diharap sumanya terhibur.. haha







noted : sengal ah kaw meyza!

pot pet pot pet

haha,, setelah berhari-hari tak beletiaq lam blog neyh ase windu plak,, yelaa nak beleteiaq kat orang nanti orang  kata kita neyh bising lak,, shuka wat hingaq,, takmo ah camtu,, so langkah slamat kita beletiaq lam blog neyh,, sapa yang tak shuka ley blah dari aku punya blog neyh,, law shuka troskan membaca ek,, terima kasih atas sokongan anda semua,, hahaha

xtually sejak bemenjak-menjak neyh aku bukan takdak idea,, huh banyak tak terkira law diikutkan,, banyak cangat yang nak diluahkan lam blog neyh,, yela gipown aku da anggap blog neyh cam ruangan luahan isi aty aku konon-kononnya,, orang cakap tak baek kita pendamkan sesuatu yang kita tak puas aty, perasaan kita and papew jela kan,, nanti jadi dendam and aty kita gak yang sakit toi tak?? sapew tak sokong angkat tangan,, xdak sapew yang angkat tangan so suma sokong aku lah kan,, hahaha,,

sebab-sebab atau lebey disedapkan cita punca-punca aku dah lama tak tulis lam blog neyh antaranya sebab aku xdak mood (bajet ah kaw meyza..cakap jela kaw malas..haha),, punca kedua arau dilanda banjir,, apa kaitannya ngan aku tak tulis blog?? jeng jeng jeng,, law nak tawu ikuti blog aku seterusnya tima kasih,, haha ;)


noted : ney lah jadinya law otak da senget cket... =D

Saturday, October 30, 2010

perancangan clearance

aghhh!!! kemalasan aku semakin menjadi-jadi sejak bermenjak-menjak neyh,, lusa da paper far260,, paper killer tu dohh,,

tadi syok-syok melayan bosan aku neyh saja-saja gi tengok klender,, kira la bapa ary lagi nak abes exam,, (study pown malas,, huh!),, 14 ary lagi??maknanya aku nak blah dari umah ney lam tempoh tu gak la?? aghhh tidak...!! napew aku mengeluh?haha,, bukan aku mengeluh sebab takmaw balik umah tapi memekiokan barang-barang yang tak pek or kemas lagi,, (bukan lagi but langsung! haha)'

so ecok aku da mula membuat perancangan,, aktiviti ecok operasi membasuh beg yang suda berhabok sebab ditinggalkan terlalu lama (maaf cyg,bkan bermaksud aku curang) and selimut ebab suda jarang menggunakannya and kemas barang-barang and buku-buku yang suda tak digunakan and (bapa banyak and da...) study! yup,, that's really2 important,, paper akaun tak sampai 2ary lagi meyza,, tolonglaa sedar,,,

lusa lak masokkan baju-baju lam beg yang suda siap basuh and dibersihkan,, next sambung study!

tulat lak,,, ermm exam laa.....

adew aku kesah....

aku da tak paham ngan sorang minah ney,, tak abes-abes nak wat masalah,, doyaiiiii,,,,,,,,,,,,,,,,,

mula-mula tadi masa abes exam,, ari neyh exam AIS280 kat Dewan Lama koi 9-12 tengahari,, tepat koi 12.15 calon-calon peperiksaan atau pelajar-pelajar yang terdiri daripada kitorang ( and temasok aku ) melangkah kuar dari dewan dengan pelbagai reaksi muka,, adew yang ceria menandakan ley jawab soklan-soklan dan adew gak moka toya tensen nak koma sal tak konfiden jawap soklan-soklan tadi,, huhu

bebalik ngan kisah asal yang ingin diluahkan,, tetiba sorang minah tarik muka and jalan straight jew kew depan tak hirau da kawasan sekeliling,, tu lantak ko la,, aku tak kisah pown even ko tak maw tegur kitowang ( aku and kawan-kawan aku),, tapi tetiba bila on9 facebook tengok aku and kawan-kawan aku tadi da kena remove dari jadi kawan-kawan dia,, huh!

yang lagi wat aku tak paham apa lak salah kitowang sampai ko wat camni,, nak kata kitowang silap cakap kat ko takdew lak asenye,, kitowang adew maki ko lagi la takdew,, ko jew yang slalu maki kitowang kitowang wat taktaw jew,, dew penah ko pi-k and kesah sal aty and perasaan kitowang?? penah kew?? kitowang sebenarnya tak kesah pown even ko da takmaw kawan ngan kitowang,, tak mati and kitowang tak rugi papew pown,, tapi biala besebab,, ney takdew angin takdew ribut apalagi ujan or papew tetiba wat pangai camni,, ko ingat ko da bagus sangat la wat camni??



noted : law ko teros wat pangai camni sampai bila pown ko xdew kawan la,,,,,

Tuesday, October 26, 2010

masalah.....

aghhhh tension giler ah malam neyh...

first sal ecok exam BEL311,,
taktaw nak jawab pew cok,, tak bape nak paham cangat format die,, huhu



second sal kekaseh aty,,
ntah napew wat hal dua tiga ary neyh,, dew je yang tak kena,, da taktaw nak wat camna gi,, =(



thirdly sal ......
emm ntahla,, ney pown satu hal,, pew lak salah aku kali neyh aku pown taktaw,, alih-alih tarik muka ngan aku,, tegur aku pown tak,, doyaiiiiii...... fening fening


Monday, October 18, 2010

dAlAm hEarTy adA tAmaN ;)

aku da baek semula si dia ;)

xsusah upanya nak pujuk suami alik kembali kat pangkuan..haha..asal kena gaya ngan cara tak susah ane pown.. sebenarnya usia perkenalan kitowang yang banyak membantu lam perhubungan neyh.. aku da taw cane nak lembutkan aty dia.. ney istri solehah lah...hahaha =D

first tu cuak gak.. ye ar da kena marah ngan dia kan.. agak first taim la kena marah ngan si dia camneyh.. tapi bila dipikikan balik usia kitowang yang da bersama 5taun ase sayang sangat nak putus camtu jek.. so maw takmaw aku cuba buang ego aku jauh-jauh and cuba pujuk si dia..

kebetulan ari ney jatuh ari anniversary aku ngan si dia yang ketiga.. haha.. tup tup da tiga taun aku da kapel ngan si dia upanya.. ase kejap cangat.. perkenalan yang bermula ngan adik and kakak terikat campy skunk.. haha.. bila diingatkan tersenyum cowang-cowang aku ;)

apew2 pown aku tetap akan pertahankan hubungan kita neyh campai bila pown.. thanx cyg sebab bagi bagi peluang diri neyh utk rasa menyayangi dan disayangi.. hahax

wat si dia si jantung aty saye sayang cgt kat awak =)
hope perkenalan kita campai akhir hayat kita....



sELaMaT uLaNg tAhuN kItA yAnG kEtiGa cYg   ;)

Saturday, October 16, 2010

kesalahanku atau keegoanmu??



Hurmm… aku xpaham napew kali ney aku gado ngan dia..adakah memang salah aku or juz sebab si dia terlalu ego..
First tu aku da kol dia cakap ngan dia elok-elok, gelak-gelak, guwau cam biasa…dia ciap bagi fon kat mak sedara dia gi suh aku cakap…first taim cakap ngan mak sedara dia mulanya ase ketaq cangat..tapi Alhamdulillah bila mak sedara dia cakap ngan aku baek-baek ja..tnya aku bila aku nak gi sana nak kenai..taw tak betapa epynya aku bila mak sedara dia tak kisah langsung aku kawan ngan dia..ditambah lak mak sedara dia bahasakan dirinya ngan aku UMI.. tuhan je yang taw perasaan ney taim tuh..
Pastu  aku gitaw dia aku nak gi karok ngan kengkawan aku.. mulanya dia cakap takley.. bila aku tanya napa dia tak bagi cebab..  aku cuba tanya gi sekali.. bukan apa even aku tetap macok gi karok ngan  kengkawan aku law dia tak bagi sekalipown tapi ase tak bes ah kan.. tapi bila si dia da bagi kebenaran tersenyum lebar la..  konon-konon dapat izin dari suami… ;)
Masa ngah karok aku saje wat voice mail kat dia.. tetiba dia text aku marah-marah.. terkejut badak ah aku tetiba ja kena marah.. aku tanya dia sebab apa dia jawab dia tak ckew dengar owang pompuan nyanyi.. sal alasan tunggal tu jek aku dimaki.. huh! Pedih gak ar..
Aku taw niat dia juz nak tegur aku tapi cara dia salah… ley jek cakap kat aku lek lok.. perlu kew nak maki-maki owang.. hurmm..
Aku taw dia penah cakap kat aku dulu dia tak suka pompuan nyanyi and menari xpecially owang yang terdekat ngan dia.. and aku taw gak adik dia yang paling dia sayang pown penah kena sepak ngan dia gara-gara menari depan dia.. tu pown bukan sengaja.. konon nak melawak and bermanja ngan si abang tapi tak pasal-pasal kena sepak…
Tapi aku gi karok tadi juz nak ckew-ckew.. nak enjoy ngan kengkawan.. bukan nak meggedik ngan jantan laen.. bukan pergi ngan jantan laen.. salah aku kew??
Ntahla.. bawu ase nak epy gado lagi.. =(

AYAH, ADAKAH MANUSIA TIDAK MASUK NERAKA BILA HARI HUJAN?

pas aku baca cita ney tetiba aku ase cam nak share ngan suma owang sal cite ney.. gipown aku ase cite ney bagos, baek dan patot dikongsi ngan suma owang..cite ney aku copy paste je dari seorang insan yang menggelar dirinya renungan terakhir tanpa edit pape walau satu huruf..hehe tak salah kan..mohon share ye en renungan terakhir ;) hope sesapa yang baca dapat amek pengajaran dan teladan.. so slamat membaca dan slamat beramal.....

 

Pada setiap petang Jumaat, selepas solat Jumaat, selepas melayani para jamaah di Masjid
Imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akan keluar ke bandar untuk
mengedarkan risalah bertajuk “Jalan Ke Syurga” dan juga menyampaikan ceramah agama.

Pada petang Jumaat itu, seperti biasa Imam dan putera lelakinya akan keluar untuk mengedarkan risalah.
Bagaimanapun pada petang tersebut keadaan di luar rumah sangat sejuk dan hujan pula turun dengan sangat lebat.

Budak itu memakai baju sejuk dan baju hujan dan berkata “OK ayah, saya sudah bersedia”.

Ayahnya berkata “Bersedia untuk apa?”.

Budak itu menjawab “Ayah, masa telah tiba untuk kita keluar mengedarkan buku-buku tentang Islam ini”.

Ayahnya membalas “Anakku, di luar sana sangat sejuk dan hujan lebat pulak”.

Dengan muka yang kehairanan, budak itu bertanya ayahnya, “Tetapi ayah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?”

Ayahnya menjawab, “Anakku, Ayah tak akan keluar dengan cuaca begini..”.

Dengan nada sedih, budak itu bertanya, “Ayah, boleh tak benarkan saya pergi?”.

Ayahnya teragak-agak seketika, kemudian berkata, “Anakku, awak boleh pergi.
Bawalah buku ini semua dan berhati-hati” .


Kemudian, budak itu telah keluar dan meredah hujan.
Budak sebelas tahun ini berjalan dari pintu ke pintu dan lorong-lorong sekitar bandar.
Dia memberikan risalah dan buku kepada setiap orang yang ditemuinya.

Setelah dua jam berjalan dalam hujan, akhirnya tinggal hanya satu naskhah padanya.
Ketika itu dia telah basah kuyup dan berasa sejuk hingga ke tulang.
Budak itu berhenti di satu penjuru jalan sambil mencari seseorang untuk diberikan buku tersebut.
Namun keadaan di situ lengang.
Kemudian dia berpatah balik ke rumah pertama yang dia lalu di lorong itu.
Dia berjalan di kaki lima menuju ke rumah tersebut.
Bila sampai di pintu hadapan, dia menekan suis loceng namun tiada sesiapa yang membuka pintu.
Dia tekan lagi dan lagi, tetapi masih tiada jawapan.
Dia tunggu lagi tetapi masih tiada jawapan.


Akhirnya dia berpaling untuk meninggalkan rumah tersebut, tetapi seperti ada sesuatu yang menghalangnya.
Dia kembali ke pintu itu dan menekan lagi suis loceng dan buat pertama kalinya mengetuk pintu dengan kuat.
Dia tunggu, kemudian seperti sesuatu di anjung rumah itu menghalangnya supaya jangan pergi.
Dia menekan suis loceng sekali lagi dan kali ini dengan perlahan pintu dibuka.

Berdiri di hadapan pintu itu seorang perempuan tua yang berwajah kesedihan.
Dengan perlahan perempuan tua itu bertanya, “Apa yang boleh saya bantu awak, wahai budak?”.

Dengan senyuman serta mata yang bersinar yang boleh menyinarkan bumi, budak itu berkata,
“Makcik, saya mohon maaf kalau saya telah mengganggu makcik.
Saya hanya ingin memberitahu bahawa Allah sangat sayang dan sentiasa melindungi makcik.
Saya datang ini hendak memberikan sebuah buku yang terakhir ada pada saya ini.
Buku ini menerangkan semua tentang Tuhan,
tujuan sebenar Tuhan menjadikan kita dan bagaimana untuk mencapai kebahagiaan daripada-Nya” .

Kemudian, budak itu menyerahkan buku terakhir itu dan berpaling untuk balik.
Sebelum berjalan balik, perempuan itu berkata,
“Terima kasih ya anak dan semoga Tuhan memberkatimu” .

Selepas solat Jumaat pada minggu berikutnya, Imam menyampaikan ceramah agama seperti biasa.
Dia menamatkan ceramahnya dengan bertanya,
“ Ada sesiapa yang ingin bertanya soalan atau ingin berkata sesuatu?”.

Dengan perlahan, di barisan belakang di kalangan tempat duduk muslimat,
suara seorang perempuan tua kedengaran di speaker,
“Tiada di kalangan jemaah yang berkumpul ini mengenali saya.
Saya tidak pernah hadir sebelum ini.
Sebelum hari Jumaat yang lepas, saya belum lagi memeluk agama Islam bahkan tidak terfikir langsung untuk memeluknya.
Suami saya telah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu,
meninggalkan saya sebatang kara, saya benar-benar keseorangan di dunia ini.”

Pada petang Jumaat yang lepas, ketika cuaca sejuk dan hujan lebat,
saya telah bertekad untuk membunuh diri kerana sudah putus harapan untuk hidup.
Jadi saya mengambil seutas tali dan sebuah kerusi lalu menaiki loteng di rumah saya.
Saya ikat tali tersebut dengan kuat pada kayu palang di bumbung rumah kemudian berdiri di atas kerusi,
hujung tali satu lagi saya ikat di sekeliling leher saya.


Sambil berdiri di atas kerusi, saya berasa benar-benar keseorangan, patah hati.
Saya hampir-hampir hendak melompat tiba-tiba loceng pintu berbunyi di tingkat bawah dan saya tersentak.
Saya berfikir untuk menunggu sebentar, dan pasti orang itu akan pergi.
Saya tunggu dan tunggu, tetapi bunyi loceng semakin kuat dan bertubi-tubi.
Kemudian orang yang menekan suis loceng itu, mengetuk pintu pula dengan kuat.

Saya berfikir sendirian lagi “Siapalah di muka bumi ini yang boleh buat begini?
Tiada siapa pernah tekan suis loceng itu atau nak berjumpa dengan saya”.
Saya longgarkan tali ikatan di leher dan kemudian pergi ke pintu hadapan.
Ketika itu bunyi loceng kuat dan semakin kuat.

Bila saya buka pintu dan lihat, sukar untuk dipercayai oleh mata saya,
di anjung rumah saya itu berdiri seorang budak yang sangat comel yang bersinar wajahnya seperti malaikat,
tidak pernah saya jumpa sebelum ini di dalam hidup saya.

Budak itu tersenyum.
Oh! Saya tidak dapat hendak gambarkan kepada anda semua.
Perkataan yang keluar daripada mulutnya menyebabkan hati saya yang telah lama mati tiba-tiba hidup semula, seruan budak itu seperti suara bayi yang sangat comel.
“Makcik, saya datang hendak memberitahu bahawa Allah sangat menyayangi dan sentiasa melindungi makcik”. Kemudian dia memberikan kepada saya sebuah buku bertajuk “ Jalan Ke Syurga” yang saya sedang pegang ini.

Bila “malaikat kecil” itu telah pulang meredah sejuk dan hujan,
saya menutup pintu dan membaca dengan perlahan setiap perkataan yang tertulis di dalam buku tersebut.
Kemudian saya naik semula ke loteng untuk mendapatkan semula tali dan kerusi.
Saya tak perlukannya lagi.

Oleh sebab di belakang buku ini ada tertera alamat tempat ini,
saya sendiri datang ke masjid ini ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan.
Tuhan kepada budak kecil yang telah datang tepat pada waktunya,
yang dengan demikian telah terhindar jiwa saya daripada keabadian di dalam neraka.

Ramai yang berada di dalam masjid ketika itu menitiskan air mata.
Mereka melaungkan TAKBIR…ALLAH HU AKBAR…gemaan takbir bergema di udara.
Imam iaitu ayah kepada budak itu turun dari mimbar pergi ke barisan hadapan di mana
“malaikat kecil” itu sedang duduk.


Dia mendakap puteranya dengan air mata keluar tanpa disedarinya.
Mungkin tidak ada jemaah yang memiliki saat yang lebih mulia ini dan mungkin di alam semesta ini belum pernah melihat seorang ayah yang penuh kasih sayang dan penghormatan terhadap anaknya.
Inilah satu peristiwa..